lunes, 26 de noviembre de 2012

Sessió 15

Dilluns  26-11-2012

REUNIÓ DE COORDINACIÓ – CAS B


Objectiu: seguiment del Cas B – alumna de 4rt
Descripció: En aquesta reunió hi assisteixen la Psicopedagoga del centre, la tutora de l’alumna i la Pedagoga/Logopeda externa a qui s’ha derivat l’alumna.

Aquesta reunió ha començat amb les aportacions de la tutora sobre el rendiment i l’actitud de l’alumna durant les últimes dues setmanes, posteriors a l’entrevista que ella mateixa i la Psicopedagoga van realitzar amb els pares. Ha comentat que l’actitud de l’alumna denota falta de motivació i fins hi tot passotisme ja que no ha realitzat algunes tasques que s’havien de fer com a deures a casa i conseqüentment se li ha escrit una nota a l’agenda. La tutora recalca les dificultats de lectoescriptura de l’alumna però comenta que hi ha un rendiment baix generalitzat.

La Psicopedagoga informa a la professional externa dels resultats obtinguts en les diferents proves d’avaluació que s’han administrat ,WISC- IV, TALEC i el BASC. Es fa explícit tal i com s’indica a les conclusions del CAS B que l’alumna presenta unes capacitats intel·lectuals normals, dificultats en la lectoescriptura, principalment en l’escriptura i s’identifiquen determinats aspectes de la personalitat que influeixen en aquest baix rendiment (autoestima baixa) . En aquest punt aporto algunes dades i impressions obtingudes en la sessió en que li vaig passar el BASC autoinforme. Posteriorment la psicopedagoga exposa els objectius que, des del seu punt de vista, hauria de perseguir intervenció amb l’alumna: 1) reforç de la lectoescriptura 2) Aumentar hàbits d’estudi i 3) Potenciar l’autoestima.

La Pedagoga/ logopeda externa informa que ella només ha realitzat una sessió amb l’alumna però que en aquesta sessió la nena ja li va expressar el motiu pel qual creia que havia vingut: “ Perquè em falta molta confiança en mi mateixa”. La impressió que li va donar és que aquest era un discurs que li havien transmès els pares i que ella no és massa conscient de la problemàtica però que per tal de no decebre’ls ( és una nena depenent) hi posa bona voluntat. A més la professional externa posa de manifest la desorganització i la manca d’hàbits d’estudi que ha observat en la nena i proposa a la tutora algunes estratègies a dur a terme a l’aula per tal de facilitar l’adquisició d’aquests hàbits en els alumnes en general i concretament en l’alumna del cas. La tutora comenta que ella ja ha adoptat des de fa temps moltes estratègies de les estratègies que li proposa però que no tenen l’efecte desitjat en aquesta alumna. La nena té molta facilitat per a distreure’s, sovint està despistada, li costa iniciar les tasques encomanades i necessita més temps que la resta per a realitzar-les.

La Psicopedagoga comenta que existeix la possibilitat que ens trobéssim davant d’un possible dèficit d’atenció - tot i que el perfil obtingut en el WISC no apunta a aquesta hipòtesi-. Hem de recordar que el TDAH en nenes és molt més difícil de detectar que en nens i que sovint la simptomatologia ( predomini innatent) queda emmascarada per altres aspectes).  Es posa de manifest que probablement si es realitzés una avaluació externa en la situació actual de l’alumna, els aspectes emocionals - baixa autoestima, poca motivació, dificultats en la lectoescriptura – podrien contaminar resultats i tampoc s’aconseguiria dilucidar factors causals de la problemàtica. Així que recomana prioritzar el tema de la lectoescriptura i la motivació i una vegada es vegi l’evolució de l’alumna es tornarà a analitzar, si cal, aquesta opció.

Finalment s’acorda que la Pedagoga/logopeda treballarà per assolir principalment 3 objectius: 1) Una millora en la lectoescriptura, treballant sobretot escriptura ( gramàtica, ortografia i semàntica) 2) Potenciar l’autoestima i la motivació 3) Assolir un mínim en els hàbits d’estudi . I es pacta realitzar una reunió de seguiment de cara a finals del segon trimestre.

CAS J  i CAS K


En aquesta sessió la psicopedagoga m’ha presentat dos casos nous en els que intervindrem en les posteriors sessions. La informació recollida sobre ambdós casos queda reflectida en les pàgines creades amb el títol CAS J- Alumne de 1r de Primària i CAS K – Alumne 4rt de Primària.

4 comentarios:

  1. Hola Irene,
    Et felicito. Trobo que ens dones molta informació sobre els casos, es nota que esteu fent un treball molt exhaustiu.

    Anna M

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Gràcies Anna M, penso que és important donar el màxim d'informació possible per tal que vosaltres entengueu les meves reflexions i perquè a vosaltres també us sigui possible fer-ne de pròpies.

      Eliminar
  2. Hola Irena

    Com deia Anna M. és una informació molt exhaustiva i completament d'acord en el que tú dius sobre les reflexions compartides. No obstant, i partint de la meua pràctica en el meu entorn, no entenc massa quan poses pedagoga/logopeda. Això vol dir que hi una psicopedagoga del centre i una altra que és la teua tutora externa... o és logopeda o les dos coses. M'ho podries explicar, perquè on jo estic tan sols hi ha una ( psicòloga ) i repartida per molts centres.

    Gràcies.

    ResponderEliminar
  3. Hola Ximo,
    Pel que he vist tu estàs realitzant les pràctiques a un servei psicopedagògic escolar de la Comunitat Valenciana. El centre on realitzo les pràctiques és concertat i disposa d'una psicopedagoga en plantilla que és la meva tutora a més del servei de l'EAP que ve de forma quinzenal ( equivalent dels SPE).
    En aquesta reunió es fa un seguiment d'un cas d'una alumna de 4rt de primària en el a més de la psicopedagoga del centre que és qui fa una primera avaluació diagnòstica, hi intervé una professional externa ( privada) que és Pedagoga i Logopeda a la qual se li va derivar el cas d'aquesta alumna.
    En aquest cas no hi intervé la professional de l'EAP ja que aquesta només intervé en casos amb dictamen o amb possible dictamen.
    Espero haver-te aclarit el dubte!

    ResponderEliminar